Tus Noticias de La Safor

Oliva presenta el II Cicle ‘Fem Memòria’ per als mesos d’abril i maig

foto memoria historica 2018

Els Serveis Culturals i la Xarxa de Museus de l'Ajuntament d'Oliva han programat un total de tres activitats culturals orientades a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, que es desenvoluparan del 18 d'abril al 13 de maig.
El II Cicle 'Fem Memòria' posa a disposició de tota la ciutadania un programa temàtic que té com a objectiu mostrar aspectes rellevants del nostre passat per facilitar la reflexió i l'anàlisi crítica des de diferents contextos: històric, social i mediàtic; i alhora incidir en els valors de la pau, el respecte a les llibertats i la democràcia.
Així ho ha explicat el regidor de Cultura, Enric Escrivà, qui ha estat acompanyat pel president de l'Associació Progrés i Solidaritat d'Oliva, Vicent Fuster, durant la presentació del Cicle. Segons Escrivà, el conjunt d'activitats volen ser un "homenatge del poble, a través de la cultura, a totes aquelles persones que van patir persecució política per les seues idees."
Escrivà ha recordat que la recuperació de la memòria històrica és una "necessitat i un dret, el dret a no oblidar; però, a més a més, constitueix un instrument de difusió cultural, com ocorre ja amb normalitat en altres països d'Europa."

Conferència, projecció documental i exposició
El II Cicle 'Fem Memòria' arrancarà de la mà del milicià i brigadista internacional Josep Almudéver, que visitarà Oliva el dimecres, 18 d'abril. Fill de pares valencians i nascut a Marsella fa 99 anys, Almudéver és un dels últims veterans de la Guerra Civil que continuen transmetent el seu llegat: un extens repertori de vivències i testimonis d'incalculable valor històric.
Al llarg de la jornada, l'únic supervivent conegut de les Brigades Internacionals compartirà una xerrada amb els alumnes de Batxillerat dels instituts Gabriel Ciscar i Gregori Maians; mentre que l'alcalde David González i regidors del consistori, el rebran a l'ajuntament a partir de les 13.00 h. De vesprada, a les 20.00 h, oferirà una conferència en la Biblioteca de l'Envic.
La programació continuarà el divendres, 27 d'abril, a les 20.00 h al Teatre Olímpia amb l'estrena del documental "Els camins de la memòria", una producció de l'Ajuntament d'Oliva que mostra com es va viure a la ciutat el període comprés per la guerra civil i la immediata postguerra, a través d'entrevistes a set dels investigadors de la matèria i a setze testimonis directes dels fets narrats.
Al llarg de 60 minuts, el documental explica com estava organitzat el govern local durant la II República i els canvis que va patir amb l'esclat de la guerra, així com la crispació social del moment, el fenomen de les col·lectivitzacions i la repressió que es va viure en la rereguarda republicana durant els primers mesos posteriors a l'alçament militar.
Al maig, del 2 al 13, el Museu Etnològic acollirà l'exposició itinerant "No tindreu pau després de la guerra", realitzada per l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València i finançada per la Diputació de València. A través de dotze plafons, la mostra denuncia la violència exercida durant la postguerra pel franquisme. L'exhibició, que podrà visitar-se en l'horari habitual de la Xarxa de Museus, s'inaugurarà el dimecres dia 2, a les 20.00 h.

Testigos de un tiempo maldito
Com a antesala al conjunt d'activitats municipals, l'Associació Progrés i Solidaritat d'Oliva ha organitzat la projecció del documental "Testigos de un tiempo maldito", un projecte de Javi Larrauri que pretén recuperar la memòria i restablir la dignitat d'aquelles persones que van ser represaliades pel règim franquista per la seua orientació o identitat sexual. Serà el divendres, 13 d'abril, a les 20 h al Teatre Olímpia.
Vicente Fuster, president de l'Associació Progrés i Solidaritat d'Oliva ha indicat que "no es tracta d'obrir velles ferides sinó de tancar-les. Es tracta d'una activitat organitzada amb un esperit conciliador". Així mateix, ha recordat que el pròxim dissabte, 14 d'abril, des d'aquesta associació tindrà lloc, a les 12 h, l'acte homenatge a les víctimes del franquisme al Cementeri Municipal.
TNS
Oliva
Noticias Institucionales

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2015 TUS NOTICIAS DE LA SAFOR Copyright © 2015 GRUPOTN