Tus Noticias de La Safor

Oliva prepara un gran homenatge a les dones rapades de la Safor durant el franquisme

mem democratica DONES RAPADES

Oliva prepara un homenatge a les dones rapades de la Safor durant el franquisme La Regidoria de Memòria Democràtica, dirigida per Josep Escrivà, juntament amb l'Associació de Familiars de Represaliats i Represaliades pel Franquisme d'Oliva, ARFO, i amb la col·laboració d'ARS Associació Republicana de la Safor, s'han volgut sumar a la Festa Internacional de l'eliminació de la violència contra les dones, el 25 de novembre, amb un homenatge a les dones de la comarca que van ser víctimes de la dictadura franquista.
L'homenatge a les dones rapades durant el franquisme tindrà lloc aquest dissabte 26 de novembre, a les 12.00 h a la Casa Maians d'Oliva (C/ Major, 12) i comptarà amb una conferència on es presentarà i explicarà la investigació realitzada fins al moment sobre les dones rapades durant el franquisme, de la mà de Art al Quadrat. L'acte tracta de visibilitzar els càstigs que van rebre les dones durant el franquisme, i com i perquè aquests fets han sigut silenciats i oblidats al llarg de la història, ja que eren extraoficials i no van quedar registrats.
A continuació, es farà una revisió del mapa de les dones rapades durant el franquisme a Espanya, el qual demostra que aquestes no eren actuacions aïllades sinó sistèmiques en tot l'estat. En aquesta jornada també s'exposaran les dades obtingudes per historiadors, historiadores, veïns i familiars de les dones de la comarca de la Safor, les quals s'introduiran el mateix dia en el mapa. S'oferirà l'oportunitat i l'espai a totes les persones interessades a col·laborar en la investigació perquè puguen aportar més informació, documentació i testimonis i ampliar així els coneixements sobre aquests casos d'extrema violència contra les dones que van tindre lloc als pobles de la Safor. «Gràcies a la tasca de les associacions implicades i a la informació que disposem, sabem que a Oliva va haver-hi cinc casos de dones víctimes d'aquestes tortures i càstigs durant els anys del franquisme i sabem que, amb més testimonis i informació, trobarem moltes altres més» ha declarat el regidor de Memòria Democràtica, Josep Escrivà. «Per a difondre la nostra història i recuperar la memòria dels nostres avantpassats és imprescindible la col·laboració ciutadana, i el 26 de novembre és un bon dia per a acostar-se i contribuir a la causa» ha afegit.
La humiliació pública i la tortura psicològica com a càstig exemplaritzant per a les dones va ser una dinàmica constant durant els anys de la dictadura franquista en tots els pobles i ciutats espanyoles. Aquests fets demostren que els crims per raó de gènere, i els casos de violència sexual durant el conflicte i posat conflicte, no anaren casos aïllats sinó més aviat episodis recurrents com a estratègia bèl·lica per a destruir i desmoralitzar l'enemic republicà.
«El 25 de novembre és una data perfecta per a reivindicar la lluita contra la violència masclista, aquella que han patit i pateixen les dones que també podem usar per a fomentar conductes inhibidores d'aquesta.» Ha declarat el regidor Josep Escrivà. «És imprescindible continuar incentivant els treballs de recerca i acostant a la ciutadania la memòria històrica del nostre poble des d'una perspectiva de gènere, fent valdre el paper fonamental de les dones i coneixent d'on procedeixen part de les violències i repressions que han patit i pateixen.» Ha afegit.
TNS
Oliva
noticies institucionals

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2015 TUS NOTICIAS DE LA SAFOR Copyright © 2015 GRUPOTN

Consola de Joomla! Debug

Sesión

Información de Perfil

Uso de Memoria

Registro Database