Tus Noticias de La Safor

Calvari, Comiat, Desenclavament, Sant Soterrament i Encontre en els dies grans de la Setmana Santa d'Oliva

Divendres Sant al migdía Acomiadament entre Natzaré i  VergeDolorosa web

El Divendres Sant és el dia gran de la Setmana Santa d'Oliva. El Calvari del Divendres Sant, que arranca a les 6'30 del matí amb l'eixida de les imatges de Jesús Nazareno des del Convent del Rebollet i la Verge Dolorosa des de la parròquia de Santa María la Major és un dels actes que més públic atrau de tota la Setmana Santa olivense. Totes les germanors parteixen des de la Plaça de l´Ajuntament. Milers de persones desperten a primeres hores de la matinada per a poder pujar a la muntanya de Santa Anna, sobre la qual s'assentisca la ciutat, i d'aquesta manera poder contemplar el pas de les germanors i el res de les diverses estacions mentre penitents i alguns confrares pugen descalços a la muntanya. Amb el despuntar del dia les imatges que es poden veure des de la muntanya són realment espectaculars, ja que la comitiva sembla una serp multicolor que va ascendint a poc a poc fins a les últimes estacions conegudes popularment com "Els tres cassets", on se situen les imatges.
Després un franciscà s'encarrega de dur a terme el denominat "Sermó de la muntanya". La tradició arranca almenys des de finals del segle XIX, encara que antigament tenia lloc el Diumenge de Rams a la vesprada organitzat pel Tercer Orde Franciscà. Se sap que en 1927 ho va dirigir i també va predicar el pare Miguel Soria abans de la revolució de Calles a Mèxic, on era el seu destí. L'actual Viacrucis o Calvari de la Muntanya d'Oliva va ser beneït el Diumenge de Rams de 1950 pel franciscà Pare Fra Andrés Savall i fa uns anys va ser restaurat.
Trobada i comiat entre el Nazareno i la Dolorosa
En acabar l'acte les germandats desfilen pels carrers del centre d'Oliva fins a arribar a la Plaça de Joan Baptista Escrivà, al costat del Convent del Rebollet, on des de fa uns anys es programa una emotiva trobada entre Jesús de Natzaret i la Verge Dolorosa, amb salutacions entre les dues imatges davant els aplaudiments fervents entre tots els fidels congregats en la plaça i els sons dels tambors i les cornetes.
El Desclavament
L'acte del Desenclavament, amb lletra del poeta Salvador Soler i Soler i música de Josep Climent és un dels més peculiars de la Setmana Santa olivense.Serà des de les 18,30 hores a l'interior de la parròquia de Santa María la Major i amb la participació de representants de totes les germanors i enguany estrenant vestuari. Cal destacar que aquest acte es remunta, almenys, al segle XVII, ja que l'anterior arxiver de Santa María José Castell va localitzar un document datat en 1657 segons el qual el vicari prior del la Confraria del Santíssim Sacrament Mossén Joan Blasco va pagar una certa quantitat de diners per a sufragar les despeses "pel predicador del sermó del divendres sant del Desenclavament". En l'acte se li desclaven les mans, els peus, la inscripció INRI, a més de la corona d'espines a una imatge de Crist articulat que se'l coneix popularment com "el Crist de la Farina" ja que segons la tradició va ser adquirit amb els diners d'arrendament del consum de la farina a la ciutat fa molts anys. La veu de l'orador inicial que explicava la història va ser substituïda per la música i el cor.
Va ser en acostar-se la data de l'II Centenari del Temple Parroquial de Santa María la Major, l'any 1.987, quan es va voler donar més relleu i solemnitat a l'acte. I va semblar convenient fixar un text de qualitat literària i que fora acompanyat de música. Se'ls va encomanar a dos olivenses: el poeta Salvador Soler Soler, que va fer la lletra, i el músic Josep Climent Barber, canonge prefecte de música sacra de la Catedral de València, que va realitzar la composició musical. L'obra va ser estrenada el divendres sant de 1.987 per la Coral Santa Cecilia d'Oliva que dirigeix Josep Malonda i músics instrumentistes de la Banda de la Associació Artistico Musical d'Oliva.Consta de quatre parts: Introit, Arrels de Passió, Crit i Epilec, aquest últim processional. L'acte solament ha eixit en una ocasió fora de la parròquia de Santa María la Major. Va ser el divendres 2 de juny de 1.995 quan es va interpretar a les 20,15 hores en el Claustre de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer de València
PROCESSÓ DEL SANT SOTERRAMENT
Des de les 20 hores tindrà lloc la processó general del Sant Soterrament, partint des de la Parròquia de Santa María la Major i transcorrent per l'itinerari que discorrerà per: Plaça de l'Església, Carme, Natzaré, Xiquet, Alvaro Marzal, Santa Isabel, Raconada Ermites, Gabriel Ciscar, Major, Gómez Ferrer, La Passa, Les Moreres, Travessera, Alejandro Cardona, Carretera de Gandia, Prevalgut Reig, Sant Vicent, Àngels, Plaça de Ganguis, Aurora, Sant Vicent, Els Tendes, Raconada Alonso, Església per a concloure a l'interior del temple de Santa María. Hauran ciris per a les persones que ho necessiten en Santa María. Calen destacar els trasllats de les principals imatges a coll dels confrares i a més les excel·lents bandes de tambors i cornetes de totes les germandats oliveres.
Diumenge de Pasqua
La Setmana Santa d'Oliva 2024 viu la seua recta final. La passada mitjanit en les tres parròquies: Santa María la Major, Sant Roc i Sant Francesc d'Assís va tindre lloc la Vigília Pasqual i la Missa de Gloria de Resurrecció.
La Junta Major de Germandats de la Setmana Santa ha programat per a aquest diumenge 30 de març els actes del Diumenge de Resurrecció que marquen el punt final a les celebracions del 2024.A partir de les 8,30 hores les germanors participaran en la Santa Missa en les parròquies de la localitat.
Després de concloure les eucaristies les germanors, acompanyades per les respectives padrines, clergat i públic en general desfilaran fins al Parc de l'Estació, on tindrà lloc la Santa Trobada entre les imatges de Crist Resucitado que arriba des de Sant Francesc i la Verge de la Soledat que desfila des de la parròquia de Sant Roc. En el punt culminant en el qual es troben totes dues imatges tindrà lloc el tradicional llançament de caramels i llepolies per part dels confrares de les germanors al públic assistent a l'acte.
Finalitzat la Santa Trobada, tindrà lloc la volta de les germandats a les diferents parròquies pels carrers Cervantes, Constitució i Plaça Ajuntament, des d'on es reparteixen per a acompanyar al clergat i les imatges corresponents als temples de Sant Francesc d'Assís, Santa María i Sant Roc.
Concretament a Sant Roc desfilaran les germandats de Jesús Natzaré i Nostra Senyora de la Pietat a més de la imatge de la Verge de la Soledat. A Sant Francesc desfilaran les germandats de Sant Sepulcre, Jesus Captiu i Vera Creu. Finalment a la parròquia de Santa María les germandats de Crist de l'Amor, Nostra Senyora dels Dolors i Ecce Homo a més de la imatge de Crist Ressucitat.
Activitats tot l'any
La Junta Central de Germandats de Setmana Santa d'Oliva organitza activitats durant tot l'any. Al novembre se celebra una eucaristia en sufragi dels difunts de les germanors que la integren. Al desembre coordina l'organització del Certamen de Pesebres. Al febrer es desenvolupa habitualment la presentació de les padrines, a més de participar en l'exposició i processó de la Junta Diocesana de Germanors de la Setmana Santa de València que enguany va ser en Benetusser amb la presència de la imatge de la Dolorosa d'Oliva. També organitzen l'exposició de cartells i dibuix infantil sobre la Setmana Santa i el pregó obri els actes centrals de les festes i enguany el va fer la component de la Junta Central de Germandats Xelo Barreres de la germandat de La nostra Senyora de la Pietat.A més col·laboren amb les Creus de Maig així com participen en les processons del Crist de Sant Roc, la Mare de Déu del Rebollet i Sant Francesc d'Assís, entre altres activitats.
TNS
Oliva
Festes

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2015 TUS NOTICIAS DE LA SAFOR Copyright © 2015 GRUPOTN

Consola de Joomla! Debug

Sesión

Información de Perfil

Uso de Memoria

Registro Database