Tus Noticias de La Safor

El testimoni de dones artesanes de Bolívia arriba a més de 1.500 persones de la Comunitat Valenciana

Fons2024

La 19a edició de "Ser dona al Sud" del Fons Valencià per la Solidaritat ha arribat a un total de 19 localitats de les 3 províncies de la Comunitat Valenciana
El projecte ha donat a conéixer la realitat de les dones artesanes de localitats de la regió boliviana de la Chiquitanía, i s'ha traslladat com han millorat les seues vides gràcies a un projecte de cooperació internacional del Fons i la Generalitat Valenciana

La veu de dones artesanes bolivianes ha recorregut 19 municipis de la Comunitat Valenciana (Alcàsser, L'Alcúdia, Alfafara, L'Alfàs del Pi, Benissa, Bocairent, Burjassot, Castelló de Rugat, Corbera, Elx, Gandia, L'Olleria, Ontinyent, Paiporta, Pedreguer, Els Poblets, Teulada, Vila-real i Xàtiva) dins del projecte d'educació per al desenvolupament i la ciutadania global "Ser dona al Sud" del Fons Valencià per la Solidaritat, el qual aquest exercici ha arribat a la seua 19a edició.
La finalitat d'aquest projecte, realitzat dins del marc del Dia Internacional de la Dona i el qual ha arribat directament a un total de 1.597 persones mitjançant 54 activitats, ha sigut donar a conéixer a la població del territori valencià la realitat de les dones emprenedores artesanes de la regió de la Chiquitanía de Bolívia -en concret dels municipis de San José de Chiquitos i de Roboré- i la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista als països del sud, així com intercanviar experiències i coneixements amb el municipalisme valencià en matèria d'enfortiment socioeconòmic de dones i turisme. Així mateix, les dones participants, beneficiàries del projecte de cooperació internacional al desenvolupament municipalista "El turisme en Chiquitos (Bolívia): una aposta pel desenvolupament amb rostre de dona" del Fons Valencià i la Direcció General d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, han traslladat com ha incidit aquest en la millora de les seues vides.
La delegació boliviana ha estat formada per María Luz Faldín Soriocó, artesana i membre de la ruta turística "SaboreArte" del municipi bolivià de San José de Chiquitos; Roxana Mejía Rejala, artesana i part de la ruta "Chochís Mágico" de la localitat de Roboré; i Geovanna Terceros Terceros, tècnica del Centro para la Participación y el Desarrollo Humano Sostenible (CEPAD), contrapart local amb la qual el Fons executa el projecte de cooperació internacional.
En els diferents municipis on han participat les dones bolivianes de "Ser dona al Sud" s'han mantingut jornades de treball amb personal institucional i tècnic dels respectius ajuntaments, per a compartir experiències, coneixements i realitats en matèria de polítiques locals per aconseguir la igualtat real entre dones i homes, per a erradicar la violència de gènere i per a incrementar l'empoderament socioeconòmic de les dones des del turisme local, així com s'ha mostrat la incidència i resultats del projecte de cooperació al desenvolupament del Fons i la Generalitat. La delegació boliviana també ha dut a terme conferències -a espais municipals dirigides a la població en general i a centres educatius dirigides a persones joves- on les dones del sud han compartit la seua realitat, han reflexionat sobre la rellevància de l'empoderament socioeconòmic de les dones en totes les parts del món per a l'exercici de la seua autonomia i han dialogat respecte a la importància de la igualtat real entre dones i homes en tot el món.
A més, aquesta edició de "Ser dona al Sud" ha comptat amb l'apropament del procés d'elaboració manual de productes artesanals dels seus territoris, element clau en el projecte de cooperació del Fons i la Generalitat a la regió boliviana de la Chiquitanía, on, junt amb la contrapart de Bolívia Centro para la Participación y el Desarrollo Sostenible (CEPAD), entre altres, s'ha col•laborat per a impulsar i consolidar emprenedories turístiques de dones artesanes del territori, amb l'objectiu de millorar les seues vides i les de les seues famílies.
Xelo Angulo, presidenta del Fons Valencià per la Solidaritat i tinenta d'alcalde de Xàtiva ha valorat aquesta edició "de manera molt positiva, ja que, entre altres, s'ha incidit en la convivència amb els diferents ajuntaments optimitzant l'absorció i compartiment mutu de coneixements i experiències" i, respecte al projecte, ha incidit en la seua consolidació, remarcant que "amb "Ser dona al Sud" s'ha aconseguit un múltiple vessant: de sensibilització, d'apropament dels projectes de cooperació internacional municipalista i d'intercanvi". Per últim, Angulo ha assenyalat que "Ser dona al Sud", després de quasi 20 edicions, "s'ha posicionat com un projecte d'igualtat referent dins del municipalisme de la Comunitat Valenciana".
"Ser dona al Sud", 20 anys amb una visió global des del municipalisme en la lluita per la igualtat
"Ser dona al Sud" va nàixer en 2004 i, després de 19 edicions (en 2021 no es va portar a cap a conseqüència de la pandèmia), s'ha consolidat en un projecte d'educació per al desenvolupament -el qual s'executa a la Comunitat Valenciana- amb veus del sud que s'han beneficiat, o han col•laborat, en projectes de cooperació internacional al desenvolupament, en el sector d'igualtat i enfortiment socioeconòmic o institucional, junt amb el Fons Valencià. En la present edició, el Fons ha mantingut els alts nivells de persones valencianes sensibilitzades a través dels testimonis de la delegació boliviana.
"El turisme en Chiquitos (Bolívia): una aposta pel desenvolupament amb rostre de dona", un projecte del Fons i la Generalitat per a millorar vides de dones i famílies de localitats chiquitanes de Bolívia
El Fons Valencià per la Solidaritat, amb el cofinançament de la Direcció General d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana i de la mà de la contrapart boliviana Centro para la Participación y el Desarrollo Sostenible (CEPAD), ha impulsat i executat -en el marc d'un projecte de cooperació internacional planificat des de l'àmbit municipal i amb perspectiva de gènere- el projecte de cooperació internacional al desenvolupament "El turisme en Chiquitos (Bolívia): una aposta pel desenvolupament amb rostre de dona" amb l'objectiu de fomentar l'economia dels municipis de San Ignacio de Velasco (52.276 habitants), San José de Chiquitos (28.922 habitants) i Roboré (15.641 habitants) mitjançant el turisme inclusiu i sostenible.
En la zona de la Chiquitanía, el sector turístic representa el 20% del PIB -sent el 80% dels llocs de treball que genera aquest sector regentat per dones-, el 80% de la població està en risc de pobresa i el 90% dels i les habitants són persones d'ètnia indígena. Per altra banda, a causa dels incendis de 2019 i de la pandèmia de la COVID-19, els ingressos provinents del turisme han tingut una caiguda del 70%, arribant aquest descens al 95% en l'àmbit artesanal.
En aquest context, s'ha desenvolupat el projecte de cooperació internacional municipalista del Fons, amb l'estudi del potencial turístic de la zona, creació i senyalització de rutes turístiques basades en emprenedories -principalment de dones-, capacitacions cap a les dones emprenedores, promoció turística de la zona, foment de la cultura i artesania local, o creació i consolidació d'esdeveniments turístics i culturals com a elements d'atracció cap al territori i, per tant, de projecció empresarial de les persones emprenedores de la regió i de l'àmbit del turisme.
En definitiva, s'ha treballat en un procés multidisciplinari que abasta tota la cadena de valor que aporta la cultura i l'artesania de la regió de la Chiquitanía per a convertir-ho en un atractiu turístic, el qual ha permés la potenciació socioeconòmica de la zona i la millora de la vida de les persones habitants, d'acord amb projectes empresarials autogestionats. Concretament s'han beneficiat de manera directa 674 dones i 195 homes de les 3 poblacions bolivianes.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l'associació per la cooperació internacional i l'educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l'associació d'entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d'educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 142 entitats locals valencianes sòcies (133 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l'Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d'emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons és definida per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col•laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col•laboradores, el respecte cap a la cultura local i l'absorció mútua de coneixements i experiències.

TNS
Gandia
Noticies Institucionals

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2015 TUS NOTICIAS DE LA SAFOR Copyright © 2015 GRUPOTN

Consola de Joomla! Debug

Sesión

Información de Perfil

Uso de Memoria

Registro Database